Pročitajte pre leta


Procedure prijave

Šalter za prijavu se otvara 2 sata pre leta. Zavisno od pravila avio kompanije, šalter za prijavu se obično zatvara 40 minuta pre polaska.


Dozvoljene stvari:

Dozvoljene stvari:

Lekove, hranu za bebe i tečnost uključenu u posebnu ishranu koja vam je potrebna tokom leta. Vi možete nositi hranu za bebe i posebnu hranu za dete koliko vam je potrebno tokom vašeg leta. Osnovni lekovi za period putovanja su dozvoljeni samo ako putnici poseduju prateću dokumentaciju od relevantno kvalifikovanog zdravstvenog radnika. Ovo uključuje i tečnosti koje se koriste u medicinske svrhe, kao što su krvni proizvodi i tečnosti za ispiranje. Možete uzeti sa sobom tečne predmete bilo koje veličine koji su kupljeni nakon provere sigurnosti u salonu za polazak. Većina bescarinskih ili sličnih kupovina će vam biti data u posebnoj zapečaćenoj vrećici - ne otvarajte ovu torbu dok ne stignete na konačnu destinaciju. Takođe bi trebalo da zadržite dokaz o kupovini tokom vašeg putovanja, jer se od vas može zahtevati da ga pokažete na mestu prenosa.


Prava putnika

Poštovani Putnici,
Ako je vaš let otkazan ili je podložan velikom odugovlačenju ili ako vam je odbijeno ukrcavanje na let za koji imate važeću rezervaciju, imate pravo na određena prava u skladu sa Uredbom EU 261/2004. Avio-kompanija koja nosi charter letove je odgovorna za dodelu ovih prava.


Delokrug

Uredba se primjenjuje na:
Putnike koji polaze sa aerodroma EU ili polaze sa aerodroma van EU kada ih prevozi prevoznik EU, Samo ako imate potvrđenu rezervaciju za dotični let, Samo ako ste prisutni pri prijavi (osim u slučaju otkaza) ili, ako nije navedeno vreme, najmanje 45 minuta pre objavljenog vremena polaska, Samo ako putujete na kartu koju ste kupili po ceni koja je dostupna javnosti.


Odlaganje, odbijeno ukrcavanje i otkazivanje

Odlaganje

U skladu sa Uredbom EU, odlaganje se dešava kada se let odloži preko planiranog vremena odlaska za 4 sata za letove sa više od 3500 km, za 3 sta za letove između 1500 km i 3500 km, kao i za unutar zajednice od više od 1500 km, a za 2 sata za letove do 1500 km.

Kada se očekuje da će vaš let imati dugo kašnjenje, putnici imaju pravo da budu zbrinuti dok čekaju. Ovo uključuje: obroke i osveženje u razumnom odnosu sa vremenom čekanja, ako je potrebno smeštaj u hotelu i mogućnost obavljanja dva telefonska poziva, faksova ili e-pošte. Staranje za putnike tokom čekanja može se odbiti ako bi pružanje samog staranja izazvalo dalje odlaganje.

U slučaju više od 5 sati imate pravo na povraćaj (refund) vaše karte u roku od sedam dana za delove koji nisu korišćeni ili za one koji su već upotrebljeni ako vaš let više ne služi svojoj nameni i, ako je bitno, povratni let do prve tačke polaska.

Odbijeno ukrcavanje

Ako ste u slučaju prebukiranja uskraćeni za ukrcavanje protiv svoje volje na letu za koji imate rezervaciju, imate pravo da na zbrinjavanje i naknadu bez odlaganja i na vraćanje novca kao što je predviđeno u prethodnom odeljku „kašnjenja“. Pored toga, imate pravo na preusmeravanje, u uporedivim uslovima, do vašeg odredišta u najraniju mogućnost. U zavisnosti od dostupnosti sedišta, možete umesto toga da se odlučite da ponovo putujete do odredišta za vašu udobnost, u kom slučaju ćete morati sami snositi troškove hrane, smještaja i transfera. Ako dobrovoljno odbijete ukrcavanje zbog prekomerne rezervacije, imate pravo na vraćanje novca kao što je navedeno u prethodnom odeljku o „odlaganju“ i na naknadi bez odlaganja. Nadoknada se plaća u gotovini, čekom ili bankarskim transferom ili sa vašom saglasnošću u obliku vaučera. Visina naknade zavisi od udaljenosti od redovnog leta ili od alternativnog leta koji vam je predložen. Nadoknada iznosi:

  • 250 € za letove do 1500 km
  • 400 € za letove između 1500 km i 3500 i letove unutar zajednice od više od 1500 km,
  • 600 € za letove od više od oko vam je ponuđeno 3500 km ako vam bude ponuđen alternativni let, čije planirano vreme dolaska ne prelazi 2 sata u odnosu na letove do 1500 km, 3 sata u odnosu na letove između 1500 km i 3500 km kao i letovi unutar Zajednice od više od 1500 km i 4 sata u odnosu na sve ostale letove, gore navedeni iznosi naknada mogu se smanjiti za 50%, tj. 125 €, 200 € i 300 €. Ova prava nisu odobrena ako vam nije bilo dozvoljeno ukrcavanje na osnovu opravdanih razloga, kao što su zdravstveni razlozi, opšta ili operativna sigurnost ili neadekvatna putna dokumentacija.

Otkazivanje

Ako je let, za koji imate važeću rezervaciju, otkazan, imate pravo na preusmeravanje, staranje, vraćanje novca i nadoknadu kako je gore navedeno. Niste ovlašćeni da primate nadoknadu ako se otkazivanje pripisuje višoj sili koja se nije mogla izbeći, čak i ako su preduzete sve razumne mere. Primeri uključuju loše vremenske uslove, političku nestabilnost, štrajkove, bezbednost, rizike ili neočekivane nedostatke u vezi sa letom. Podjednako, nema prava na kompenzaciju kada je putnik obavešten o otkazu:

Najmanje 14 dana pre zakazanog vremena odlaska

Između 14 i 7 dana pre zakazanog vremena odlaska i alternativni let polazi ne više od 2 sata pre prvobitno zakazanog vremena odlaska i dostigne krajnje odredište za manje od 4 sata nakon zakazanog vremena dolaska.

Manje od 7 dana pre zakazanog vremena odlaska i alternativni let polazi ne više od 1 sat pre prvobitno zakazanog vremena odlaska i dostigne krajnje odredište za manje od 2 sata nakon zakazanog vremena dolaska.


Žalbe

IU skladu sa propisima EU takođe možete da kontaktirate nadležni organ za sprovođenje prava putnika u slučaju žalbe.

Ministrarstvo Infrastrukture
Odeljenje civilnog vazduhoplovstva
Tel:00383(0)38 20028450
E-mail: avioudhetaret@rks-gov.net


Ograničenje tečnosti u ručni prtljag

Počevši od 6. novembra 2006. godine, u Evropskoj Uniji se primenjuju nova pravila za proveru sigurnosti (plus Norveška, Island, Lihtenštajn i Švicarska). Između ostalog, ograničavaju količinu tečnosti koju možete nositi u ručnom prtljagu. Ova pravila važe za sve letove unutar EU, dolasci i izlasci. Nova ograničenja ne utiču na prijavljeni prtljag. Zabranjeno je transportovanje bilo kojih nedozvoljenih predmeta u vašem kabinskom prtljagu. Tečni predmeti su dozvoljeni samo ako se pakuju u kontejnere kapaciteta 100 ml/100 grama ili manje i stavljaju se u jednu prozirnu i zatvorenu plastičnu vrećicu koja nije veća od 1 litra. Sadržaj plastične kese mora da se uklopi konfortno i torba mora biti zapečaćena. Svaki putnik može nositi samo jednu takvu vreću tečnosti. Torba mora biti prezentirana na pregled. Slike opasnih predmeta prikazane su na svakom šalteru za prijavu.

Imajte na umu da "tečnosti" uključuju:

Sve napitke, uključujući vodu, supu, sirupe, kreme, losione, ulja, parfeme, sjaj za usne ili balzam za usne, maskara i sl. Sprejevi i kontejneri pod pritiskom, uključujući penu za brijanje i sprej dezodoransi, paste, uključujući paste za zube, gelovi, uključujući gel za kosu i gel za tuširanje i svim drugim rastvorima i predmeta slične sadržine.

Sledeća ograničenja važe za količinu tečnosti: Tečnosti se smeju nositi samo u kontejnerima koji nisu veći od 100ml.


Bezbednost i skeniranje

Možda će biti potrebno skinuti obuću. Izbegavajte da nosite metalne predmete koje mogu aktivirati alarme detektora metala (npr. Remeni, dugmad, pirsing na telu i cipele koje sadrže metal-čelik). Sve predmeti za prenos moraju biti postavljeni u ležište za skeniranje; molim vas uklonite jakne dok se približavate prednjoj liniji za skeniranje. Nosite laptopove, kamere i druge uređaje iz prtljaga i spremne za pregled.

Nikada ne ostavljajte prtljag bez nadzora. Prtljag bez nadzora će biti uklonjen od strane Obezbeđenja Aerodroma.Opasni proizvodi koji nisu dozvoljeni u prtljagu

Spisak zabranjenih artikala